12.FFČV byl odložen

Biograf Kotva, České Budějovice

Rekordní návštěvnost i program

Více než 700 diváků přitáhl bohatý program do Biografu Kotva. Hlavními taháky byly speciální celovečerní projekce, jejichž tvůrci patří mezi velmi úspěšné absolventy FFČV.

Prvním z nich je úspěšné české sci-fi Bod obnovy, jehož režisér Robert Hloz a scenárista Tomislav Čečka oba prošli FFČV a odnesli si i několik nominací a ocenění. Oba zároveň patří do síně slávy FFČV. Je úžasné, že přestože již opustili vody začínajících filmařů, mají s festivalem stále blízké vztahy, oba dva osobně dorazili, film uvedli a s ředitelem FFČV, Milanem Plevou, absolvovali před solidně zaplněným Biografem Kotva Talk Show na téma “Moje celovečerní poprvé”.

Tvůrci filmu Bod obnovy (zleva scenárista Tomislav Čečka a režisér Robert Hloz) a Milan Pleva, ředitel FFČV (na smínku vpravo)

Podobný příběh se týká i druhého celovečerního filmu, historického výpravného snímku Zbojník, který měl dokonce v rámci FFČV svou jihočeskou premiéru za osobní účasti režiséra Leoše Kastnera a dalších členů týmu. I Leoš Kastner si před zaplněnou Kotvou povídal s Milanem Plevou na téma “Moje celovečerní poprvé” a uvedl svůj celovečerní debut. Během pátečního dopoledne zaplnili kinosál studenti Gymnázia Jírovcova, aby také zhlédli film Zbojník a vyslechli si inspirativní příběh Leoše Kastnera aneb jak si jít za svým snem a nikdy se nevzdávat.

Leoš Kastner, režisér filmu Zbojník (vlevo) a Milan Pleva, ředitel FFČV (vpravo)

Do posledního místa vyprodaná Kotva zažila v neděli koncert filmové hudby v podání Jihočeského symfonického big bandu. Poloprofesionální hudební těleso nabídlo skladby z filmů Forrest Gump, Profesionál, Pán prstenů, Amélie z Montmartru a dalších slavných filmů a seriálů.

Čtyřicet hudebníku vtěsnaných do prostoru Biografu Kotva nabídlo dvě stě divákům unikátní hudební show v podání slavných filmových melodií

Základem festivalu byly ale samozřejmě filmové projekce amatérských, studentských a nezávislých filmů. Diváci mohli vidět celkem 37 snímků, často za osobní účasti jejich tvůrců. Nedílnou součástí je bohatý doprovodný program obsahující bloky jak pro laickou veřejnost (například herecké kurzy, kurzy dabingu, ukázka maskérů), tak odborné workshopy pro film industry (například jak psát scénář, tvorba filmové hudby).

Oblíbený workshop “Na zkoušku dabérem”, ve kterém si veřejnost může vyzkoušet, jaké to je být dabérem za odborného dohledu dabérů z Fénix ProDabing

Vrcholem festivalu je beze sporu předávání cen vítězným tvůrcům, kteří si odnášejí skleněnou sošku z dílny uměleckého skláře Petra Janského. Na moderovaný večer s doprovodným programem za účasti členů odborné poroty a dalších VIP hostů se sjíždějí desítky filmových tvůrců. Jak sami říkají, už nominace (a následné promítnutí) jejich filmu je velkou ctí a vítězství pak prestiží.

Vítězové 11. ročníku FFČV

Budějcká Drbna
Statutární město České Budějovice
EVENT4ALL
Chytrý kvíz
Český rozhlas České Budějovice
UNITEDFILM
Clarion Congress Hotel České Budějovice
Tento projekt je spolufinancován statutárním městem České Budějovice.